Romeins design

Rijke Romeinen omringden zich in hun woningen met grote luxe. Via een ruimte onder de vloer en buizen in de muren werden hun woningen in de winter verwarmd met hete lucht. Het interieur werd verlicht met olielampjes van brons of keramiek, zilveren serviesgoed was vaak voorzien van reliëfs. In de werkkamer stond een huisaltaar voor de huisgoden met votiefbeeldjes, een zonnewijzer gaf de tijd aan in het peristylium. De huizen waren gedecoreerd met zuilengalerijen, prachtige vloermozaïeken, kleurige muurschilderingen en meubels van marmer en dure houtsoorten. 

De Romeinen deden nieuwe uitvindingen die ook binnen de vormgeving werden toegepast, maar zij namen ook veel van de vormentaal en technieken van de Grieken over.


De Lectus: Deze zorgvuldig Romeinse bank was een geliefd stuk Romeins meubilair. Ze waren enkel, dubbel of zelfs driedubbel breed. Vergelijkbaar met banken uit Griekenland, al hebben de Romeinse een hoofdeinde en voetensteun. Onder oosterse invloed was het liggend eten in de mode geraakt, daarom waren er bedden waarop men sliep, en bedden om liggend te eten. De laatste banken hadden soms ook een rugleuning. Touwen of metalen strips ondersteunden een matras van riet of wol. Het beddengoed werd gemaakt van textiel of zijde uit het Oosten. De lectus hierboven is ingelegd met ivoor en heeft benen poten.

De Sella is een vouwstoel van hout, brons of ijzer. 
De gekruiste poten waren soms recht, soms gebogen, en soms een imitatie van dierenpoten. De zitting was van stroken leer of textiel. Goed vergelijkbaar met de Griekse diphros.

In deze video van het Getty Museum kun je zien hoe zo'n 2000 jaar geleden een Romeinse zilversmid met eenvoudige gereedschappen een prachtig versierde zilveren schaal maakte.


Na de uitvinding van het glasblazen rond 50 v.Chr, kwam luxe glaswerk erg in trek bij de Romeinen.
Van glaspasta werden ook sieraden gemaakt. De Romeinen waren bovendien de eersten die vensterglas gebruikten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten